Jogurt – pełny wapnia, witamin i pożytecznych kultur bakterii probiotycznych produkt, jest doskonale znany i mający wiele zastosowań, m.in. w profilaktyce, odchudzaniu, kuchni, czy kosmetologii. Na półkach sklepowych mamy do wyboru różne jego rodzaje. Jogurt naturalny i jogurt grecki to dwie podstawowe wersje jogurtu. Czym się różnią? Jakie są ich zastosowania? Na te pytania postaram się odpowiedzieć.
Skład jogurtu naturalnego i greckiego
Jeżeli chodzi o skład jogurtu naturalnego, a tego w typie greckim – nie ma zbyt wielu różnic. Różnice występują podczas procesu technologicznego ich produkcji. Do przygotowania jogurtu greckiego potrzeba więcej mleka, dlatego też ma on relatywnie więcej białka, niż jogurt naturalny. Jogurt w typie greckim jest również bardziej tłusty od naturalnego (nawet dwukrotnie). Jednak jogurt grecki ma mniejszą zawartość sodu w swoim składzie, dlatego pod tym względem przebija jogurt naturalny.
Jeżeli chodzi o konsystencję, to oba produkty różnią się pod tym względem. Dzieje się tak już na etapie odsączania serwatki. W przypadku jogurtu greckiego proces ten jest dłuższy, dlatego jogurt jest gęstszy i bardziej kremowy. Jednak powinno się unikać stosowania jogurtu w typie greckim do przygotowywania dań ciepłych, by uniknąć niechcianych „grudek”.
W dzisiejszych czasach niezbędne stało się czytanie etykiet. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zwracanie uwagi na składniki poszczególnych produktów. Na szczęście, nie musimy osobiście stać pod półkami sklepowymi i brać do ręki każdego produktu z osobna – można w szybki sposób znaleźć porównanie i ranking w Internecie. Jak np. w przypadku jogurtów zrobiła to Ilona z bloga „Mum in the city”. Warto się wspomóc taką lekturą, by oszczędzić sobie czasu na późniejszych zakupach.
Jogurt naturalny i jogurt grecki, a odchudzanie.
Osoby, które są w trakcie odchudzania (bądź chcą zachować smukłą figurę), powinny zaprzyjaźnić się z jogurtami. Oczywiście, wykluczamy tutaj wszelkie słodzone, ulepszane wersje tego zdrowego przysmaku.
Jeżeli chodzi o główne różnice pomiędzy jogurtem greckim a jogurtem naturalnym w kontekście odchudzania – jest ich parę. W zależności od rodzaju diety i jej założeń, powinniśmy zwrócić uwagę na to, że jogurt w typie greckim posiada większą ilość białka (ważne przy diecie białkowej). Natomiast jogurt naturalny ma więcej węglowodanów w swoim składzie niż jogurt grecki (istotne przy diecie ograniczającej węglowodany). To główne różnice. Pod względem zawartości cennych probiotyków i dobroczynnych kultur bakterii – oba produkty są porównywalne.
Bardzo przydatne zestawienie produktów dozwolonych na diecie przygotowała Justyna Markowska w artykule „Top 100 produktów”. Między innymi pojawił się w nim jogurt typu greckiego. Jest wiele argumentów za i przeciw odnośnie stosowania jogurtu greckiego w diecie. W artykule wszystkie, w sposób wyczerpujący, zostały ujęte.
Jogurt naturalny, jogurt grecki – zastosowanie w kuchni
Czy wiedziałeś, że z jogurtu naturalnego lub greckiego można zrobić ser? Przechowując jogurt w sicie i odcedzając go, już po paru godzinach otrzymujemy idealny serek do smarowania kanapek. Trzymając trochę dłużej uzyskujemy świetny ser nadający się na sernik. Ten wspaniały pomysł na zastosowanie jogurtu naturalnego bądź greckiego znajdziesz na blogu Lady Laury. Naprawdę warto wypróbować.
Kolejnym pomysłem na ciekawe wykorzystanie jogurtu greckiego są kuleczki serowe. Są one łatwe w przygotowaniu, praktyczne i stanowią doskonałą przekąskę w ciągu dnia. Ich plusem jest to, że można je doprawiać według własnego uznania i smaku. Świetnie się sprawdzą jako przystawka lub poczęstunek dla gości. Przepis na te pyszności znalazłam na blogu Kasi. Polecam z czystym sumieniem.
A na deser… pyszne, zdrowe i naturalne lody własnego wyrobu. Mało przy nich pracy, a efekty są zniewalające. Poza tym, jest się czym pochwalić przed znajomymi, że zrobiło się je samodzielnie. Lody można zrobić z ulubionymi dodatkami: orzechami, kokosem, czekoladą, bananami, jagodami – pełna dowolność. Jednak ja jestem fanką tych truskawkowych. Po raz pierwszy, gdy podjęłam wyzwanie zrobienia samodzielnie tego deseru, skorzystałam z przepisu na blogu kulinarnym „Ósmy kolor tęczy” i jestem mu wierna do dzisiaj.
Jogurt naturalny, a grecki – zdrowie
Na cukrzycę w naszym kraju choruje około 3 milionów ludzi. Jest ona uważana za jedną z czołowych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. W chorobie tej bardzo istotną rolę odgrywa profilaktyka polegająca na nie spożywaniu produktów powodujących wyrzuty insuliny do krwi. Takim produktem jest m.in. jogurt.
Osobom już cierpiącym na tą chorobę zaleca się spożywanie jogurtu greckiego. Zawiera on więcej białka, a mniej węglowodanów i cukrów niż jogurt naturalny. Większa ilość protein zawarta w jogurcie greckim sprawia, że na dłużej jesteśmy w stanie zaspokoić głód. Jogurt ma niski indeks glikemiczny, dlatego spożywanie go pomaga kontrolować poziom cukru we krwi w ciągu dnia.
Jogurt naturalny ma mniej tłuszczu od greckiego, dlatego polecany jest dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą lub wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując, zbyt wielkich różnic pomiędzy jogurtem naturalnym a jogurtem greckim nie ma. Za to zastosowań jest wiele. Jogurty są wdzięcznym produktem. Mają zastosowanie w wielu aspektach życia. Można z nich (i na ich bazie) robić pyszne, niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe dania. Są pomocne w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, ale również doskonale sprawdzają się w profilaktyce wielu chorób.
Warto jednak być wyczulonym na skład produktów dostępnych w sklepach. Wielu producentów niestety dodaje do jogurtów mleko w proszku. Nie jest to najzdrowszy dodatek, a już na pewno bez jakiejkolwiek wartości dla naszego organizmu. Aby mieć absolutną pewność, że skład jogurtu jest pełnowartościowy, można spróbować przygotować go samemu. Nie jest to takie trudne i skomplikowane, jak się z początku wydaje. Zaletą jest to, że sami kontrolujemy proces produkcji i otrzymujemy produkt świeży, w 100% naturalny i do tego zrobiony samodzielnie. Osobiście polecam przepis znaleziony na YouTubie w filmiku poświęconym produkcji jogurtu naturalnego w domu. Warto go obejrzeć, aby się przekonać, że każdy może zrobić takie cudo własnoręcznie. A jeżeli chcesz się dowiedzieć, jakich błędów podczas własnej produkcji jogurtu należy unikać, zajrzyj na inny mój wpis Robisz jogurt naturalny? Nie popełniaj tych błędów.