Prawdziwe jogurty przygotowuje się z kultur bakterii, które ukwaszają mleko wytwarzając kwas mlekowy. Jednakże, najbardziej zdrowe i korzystnie wpływające na naszą florę bakteryjną, są jogurty zawierają probiotyczne szczepy bakterii do jogurtu. Probiotyczne, czyli jakie? Przede wszystkim takie, których działanie zostało przebadane w wielu badaniach naukowych, oraz takie, które osadzają się i adaptują w naszym przewodzie pokarmowym, co również potwierdzono w badaniach mikrobiologicznych.
Bakterie do jogurtu można więc podzielić na te przygodne i te probiotyczne. Przygodne to takie, które pojawiają się w naszym przewodzie pokarmowym gdy spożyjemy jogurt lub kefir je zawierający, jednak bakterie te nie osadzają się w jelitach i w większości giną w sokach trawiennych.
Jakie są probiotyczne kultury bakterii? Warto dowiedzieć się o nich więcej, aby bardziej świadomie wybierać startery do przygotowania jogurtów samodzielnie w domu.
Bifidobacterie:
- kultury te tworzą fizjologiczną ochronę dla bariery jelitowej. Utrudniają tym samym przed wnikaniem do wnętrza organizmu drobnoustrojów i niekorzystnych toksyn, pochodzących z pożywienia, powietrza lub będących produktami ubocznymi przemiany materii;
- bifidobakterie mają stwierdzoną wysoką aktywność antagonistyczną. Oznacza to, iż niekorzystnie wpływają na chorobotwórcze i względnie chorobotwórcze mikroorganizmy;
- szczepy te wytwarzają organiczne kwasy tłuszczowe, których obecność ułatwia utylizację substratów pokarmowych i aktywuje przyścienne trawienie w przewodzie pokarmowym;
- dokonują syntezy aminokwasów, białka, witaminy K, kwasu pantotenowego oraz takich witamin jak : B1 tiamina, B2 ryboflawina, B3 kwasu nikotynowego, Bc kwasu foliowego czy, B6 pirydoksyny;
- pomagają wzmocnić procesy wchłaniania się przez ścianę jelit jonów wapnia oraz żelaza, czy witaminy D;
Laktobakterie – pałeczki kwasu mlekowego:
- w trakcie swoich procesów życiowych bakterie te wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami. Skutkiem tego, tłumione są bakterie patogenne, gnilne i ropne, w tym względnie patogenne mikroorganizmy, głównie z rodziny Proteus, ponadto ograniczane są czynniki będące źródłem ostrych infekcji jelitowych;
- ich normalny metabolizm polega na wytwarzaniu korzystnych dla naszego organizmu kwasu mlekowego oraz nadtlenku wodoru. Produkowany jest również lizozym i inne substancje mające działanie antybiotyczne: reuteryna, plantaritsin, lactocidin, laktolin.
- laktobakterie, które pojawią się w żołądku i jelicie cienkim, wchodzą we współpracę z organizmem gospodarza, będąc kluczowym mikrobiologicznym ogniwem odporności kolonizacyjnej (w jelitach powinniśmy mieć nawet do 1,5 kg różnych kultur bakterii, głównie laktobakterii). Szczepy te cechują się aktywnością antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów chorobotwórczych i tych względnie chorobotwórczych;
Bakterie kwasu propionowego:
- kultury te wpływają stymulująco na wzrost Bifidobakterii, dokonują syntezy przeciwbakteryjnych składników, aktywnych przeciw: enterobakteriom, bakteriom gnilnym czy grzybom;
- ich aktywny udział w procesie fermentowania węglowodanów, wpływa na gromadzenie się kwasu propionowego i octowego, co zapobiega namnażaniu się patogennych mikroorganizmów,
- obecność tych kultur wpływa na produkcję i wchłanianie witamin, szczególnie witaminy B12
Bakterie acidofilne (Lactobacillus acidophilus)
- kultury te wykazują dużą wytrzymałość na niekorzystne działanie leków, w tym wielu antybiotyków, oraz niekorzystnie oddziałującej żywności, dzięki czemu zaleca się nie tylko po, ale również w trakcie leczenia/antybiotykoterapii,
- acidophilusy dobrze aklimatyzują się w jelitach, wytwarzając duże ilości substancji nieszkodliwych dla naszego organizmu, mających właściwości naturalnych antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, wpływają normalizująco na pracę przewodu pokarmowego oraz pomagają przywrócić prawidłową mikroflorę jelit,
- kultury te oddziałują przeciwzapalnie, aktywując procesy oczyszczania organizmu z toksyn, ograniczając jednocześnie niekorzystne działanie pokarmowych metabolitów przyjmowanych leków.
Aktywność bakterii jogurtowych ma znaczenie – przeczytaj kolejny tekst i dowiedź się więcej!