Ile Kosztuje Zrobienie Jogurtu Domowym Sposobem?

Ludzie, w dzisiejszych czasach, są coraz bardziej świadomi tego, jaki wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie ma sposób naszego odżywiania. Dania typu „fast” są wygodne, ale z reguły, niestety niezdrowe. Dlatego, jeżeli przykładamy wagę do produktów przez nas spożywanych, poświęcamy im trochę czasu. Czy to czytając etykiety ze składem produktów w sklepie, czy przygotowując posiłki samodzielnie w domu z półproduktów – zawsze zajmuje to chwilę. Warto na to poświęcić trochę czasu, bo chodzi w tym wszystkim przecież o nasze zdrowie.

Podobnie rzecz się ma z jogurtem naturalnym. Żeby wybrać właściwy i nie faszerować się „chemią” (która wręcz nam szkodzi, nie pomaga), skupmy się na przeanalizowaniu kosztów związanych z samodzielną produkcją jogurtu naturalnego w domowych warunkach.

Co jest potrzebne do zrobienia jogurtu naturalnego w domu?

Do zrobienia jogurtu naturalnego potrzebne jest tak naprawdę niewiele: mleko, bakterie (zakwaski do jogurtu), naczynie ze szczelnym zamknięciem, garnek do podgrzania mleka, łyżka, koc i lodówka. Jeżeli wciągniemy się w produkcję własnego jogurtu naturalnego w domu – możemy pomyśleć nad zakupem urządzenia do podtrzymywania optymalnej temperatury mleka zwanego jogurtownicą. I w zasadzie to wszystko. Nie licząc czasu, jaki włożymy w samodzielną pracę. „Faktyczna” praca, jaką musimy wykonać, nie zajmie nam więcej niż 10-15 min. Reszta czasu potrzebna na wytworzenie się jogurtu (okres fermentacji tj. 6-8 godzin) wymaga od nas jedynie cierpliwości.

Gdzie kupić bakterie jogurtowe, zakwaski?

To pytanie zazwyczaj sprawia, że zrobienie jogurtu naturalnego w domu wydaje się być trudne i niedostępne. Owszem, nie kupimy fiolek z bakteriami jogurtowymi w osiedlowym sklepie bądź supermarkecie. Można je spotkać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością lub na targach ekologicznych. Jednak najłatwiejszym i najszybszym sposobem na zdobycie zakwasek do jogurtu jest zamówienie ich przez Internet (warto to zrobić na początku tygodnia, by fiolki z bakteriami nie leżały przez weekend na poczcie). Jest to sposób łatwy, szybki i przyjemny, bo mamy czas, aby poczytać i zapoznać się ze wszystkimi rodzajami oferowanych zakwasek do jogurtu naturalnego.

Ile wydamy na składniki?

Tak na prawdę niewiele. Dodatkowo, można obniżyć koszty poprzez zamówienie pakietów (którymi możesz podzielić się z przyjaciółmi, rodziną). W sklepie internetowym mamy szeroki wachlarz ofert, a ceny różnią się w zależności od rodzaju szczepu, jaki chcemy nabyć.

Przejdźmy zatem do konkretów i twardych zasad matematyki. Jedna fiolka standardowej zakwaski do jogurtu naturalnego kosztuje ok. 9 zł i przeznaczona jest do ukwaszenia 2 litrów mleka. Z jednego startera do jogurtu możemy zrobić jogurt kilkukrotnie. Po prostu niewielką ilością gotowego jogurtu zrobionego przez nas zaczepiamy nowe mleko. W ten sposób z jednego startera możemy mieć 3-4 następne jogurty (co znacznie obniża koszty przygotowania jogurtu domowego).

Koszt 1 litra mleka to natomiast wydatek rzędu 2,30 zł. Do zrobienia jogurtu domowego potrzebujemy 2 litrów mleka na jedną saszetkę zakwaski, więc:

9 zł (zakwaska) + 4,60 zł ( 2 x 2,30 zł ) = 13,60 zł

Tyle właśnie będzie kosztowało wyprodukowanie jogurtu naturalnego we własnym domu. Sprawdźmy zatem, jak to się ma do średniej ceny jogurtu ze sklepowych półek.

Weźmy dla przykładu bardzo popularny jogurt Activia Naturalna firmy Danone. W jednym z dyskontów spożywczych, opakowanie tego produktu o objętości 180 ml, kosztuje 1,79 zł. Zatem, za dwa litry tego produktu zapłacimy:

11,11 ( 2000 ml / 180 ml) x 1,79 zł = 19,89 zł.

A więc różnica między 2 litrami jogurtu sklepowego a 2 litrami jogurtu przygotowanego przez nas wynosi:

19,89 zł – 13,60 zł = 6,29 zł
koszt jogurtu sklepowego – koszt jogurtu domowego = różnica

Oszczędzamy zatem ponad 6 zł, jeżeli decydujemy się na przygotowanie jogurtu naturalnego samodzielnie. To spora różnica, a można jeszcze więcej zaoszczędzić kupując startery w pakietach po 2, 6, 10, 20 i 30 sztuk fiolek z bakteriami.

Załóżmy, że kupimy pakiet składający się z 6 sztuk, którego koszt wynosi 45 zł. Wtedy cena jednej saszetki z zakwaską spada nam do 7,50 zł.

7,50 zł (zakwaska) + 4,60 zł (2 l mleka) = 12,10 zł

Nie zapominajmy o tym, że otrzymujemy produkt w 100 % naturalny, bez dodatków typu: mleko odłuszczone w proszku, cukier, żelatyna, itp.

Jakie szczepy bakterii wybrać?

Szczep bakterii powinniśmy wybrać zgodnie z tym, jaki jogurt i o jakich właściwościach chcemy uzyskać. W Internecie jest ich szeroki wybór:

Jogurt VIVO – podstawowy jogurt, jaki możemy sobie wykonać w domowych warunkach. To najbardziej popularny jogurt do codziennego spożywania, charakteryzujący się smakiem świeżo ukwaszonego mleka.

Jogurt ACIDOLAKT – zawiera kultury bakterii pro biotycznych (znany również pod nazwą „mleko acidofilne”). Dzięki swoim właściwościom, szczep ten działa osłonowo podczas antybiotykoterapii. Bakterie zawarte w tym jogurcie przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym. Produkt może być podawany dzieciom już od 1 roku życia.

Jogurt BIFIVIT – jogurt przeznaczony dla dzieci od 6 m-ca i dorosłych. Zakwaska ta zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bakterii kwasu propionowego i bifidobakterie lactis (bakterii obecnych w naturalnym mleku matki karmiącej). Jogurt ma delikatny, mało kwaśny smak – idealny dla dzieci.

Jogurt SIMBILAKT – zakwaska ta posiada największą liczbę kultur bakterii ze wszystkich. Dzięki temu, gotowy jogurt zawiera w sobie największe stężenie aktywnych kultur bakterii, które hamują rozwój patogennych bakterii i grzybów.

Jogurt STREPTOSAN – jogurt uzyskany z tej zakwaski jest szczególnie polecany dla osób starszych i seniorów (zarówno zdrowych, jak i tych po przebytych infekcjach).

Jogurt VITALAKT – cechuje go największa różnorodność kultur bakterii. Idealny dla osób aktywnych fizycznie, młodzieży i dzieci od 1 r. ż. Z tej zakwaski uzyskujemy jogurt delikatny, o lekko kwaśnym smaku.

IMU – JOGURT VIVO – polecany szczególnie przy częstych infekcjach, przeziębieniach i słabej odporności organizmu, najlepiej w okresie jesienno – zimowym.

Jogurt FIT & SLIM – jest to zakwaska do jogurtu przeznaczona dla osób, które chcą zmienić swój dotychczasowy tryb życia: zadbać o swoją figurę, schudnąć, zmienić złe nawyki żywieniowe.

Podsumowując, jogurt naturalny przygotowany samodzielnie w domu ma właściwie same plusy: jest tani, zdrowy, smaczny, naturalny, bez zbędnych dodatków. To doskonała alternatywa dla produktów dostępnych w sklepach, ponieważ mamy pewność, że jest wolny od substancji wydłużających czas przydatności do spożycia i substancji sztucznie poprawiających wygląd. Jogurt domowy jest jogurtem w 100 % prawdziwym o pro biotycznych właściwościach.

Leave a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pobierz kompendium wiedzy o jogurtach domowych
Odbierz PDF z najlepszymi sposobami na wykorzystanie jogurtu domowego
Szanujemy Twoją Prywatność