4 Przepisy

Jogurt naturalny jest o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm niż mleko. Zawiera też o wiele więcej wapnia i witamin z grupy B. Posiada również niezwykle ważne dla naszego organizmu szczepy żywych kultur bakterii, które genialnie wpływają na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego. Jeszcze więcej tych drogocennych składników (od jogurtów sklepowych), posiadają jogurty naturalne, przygotowywane domowymi sposobami.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo „podbijamy” kaloryczność danej potrawy, stosując nieodpowiednie składniki. Majonez, śmietana, tłuste mleko – możemy je z powodzeniem zastępować i tym samym obniżać zawartość tłuszczu w potrawach. Od czego zatem zacząć? Od „podmianki”, w której królować będzie jogurt naturalny.

Aby zmienić swój styl życia na zdrowszy i przejść na „jasną stronę mocy Fit”, zacząć należy od drobnych zmian swoich dawnych nawyków. To tak jak z oszczędzaniem pieniędzy. Jeśli chcemy uzbierać określoną sumę (analogicznie chodzi nam o bycie zdrowym/schudnięcie) to zaczynamy szukać promocji, aby mieć to samo, lecz za niższą cenę, nie tracąc jednak na jakości (zamieniamy tłuste, niezdrowe potrawy na naturalne i zdrowe).

Jogurtem naturalnym można zastąpić wiele kalorycznych i tłustych dodatków. Sprzyja to nie tylko utrzymaniu zgrabnej sylwetki, lecz również pozytywnie wpływa na samopoczucie i zdrowie. Jogurt naturalny jest doskonałym sprzymierzeńcem podczas stosowania diety. Wiadomo bowiem, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje otyłość oraz wiele poważnych chorób (m.in. miażdżycę, zawały serca, udary). Zacznijmy zatem od podstaw:

Sosy

Jogurt naturalny w postaci sosu jest doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs. Można go doprawiać wg upodobań, np. majerankiem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, oregano czy imbirem. Jest lekki i delikatny i niczym nie ustępuje miejsca majonezowi pod względem smaku i aromatu.

Zupy

Każdy z nas zapewne pamięta smak zupy, którą mama lub babcia okraszały tłuściutką śmietaną. Wszelkiego rodzaju zupy, jak powszechnie wiadomo, są doskonałym i pełnowartościowym daniem. Rozgrzewają w zimie, w lecie natomiast, pod postacią chłodników – dają orzeźwienie. Są zdrowe, pod jednym warunkiem – że nie są tłuste. Czy jogurtem naturalnym można zastąpić ten smak? Oczywiście, że tak! Należy jedynie pamiętać, żeby zupę zabielić jogurtem naturalnym tuż przed jej podaniem, aby się nie zważyła.

Koktajle

Z jogurtu naturalnego (zamiast mleka) można również wyczarować cudowne i zdrowe koktajle owocowe. Możesz dodać ulubione owoce, świeże bądź mrożone. Koktajle same w sobie są sycące, a przy okazji pełne witamin. Mogą spełniać rolę zdrowej przekąski, deseru bądź zastępować dania podczas diety. Propozycje ich podania i ciekawe połączenia znajdziesz na blogu Szczęśliwa kuchnia” Katarzyny Leśniak.

Dipy

Kojarzą się zazwyczaj z zawiesistymi, tłustymi sosami, a wcale nie muszą takie być. W wersji „light” można je przygotować z jogurtu naturalnego. Dodatków do nich jest wiele, a ich smak najlepiej „podkręcić” orzechami, różnego rodzaju ziołami, czosnkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Tradycyjne krakersy lub kawałki kurczaka warto zamienić na warzywa, np. grillowane.

Zalet stosowania jogurtu naturalnego w diecie jest wiele. Oprócz tego, że zawiera on mnóstwo składników wpływających korzystnie na nasze zdrowie, to pomaga utrzymać smukłą sylwetkę. Dodatkowo, reguluje ciśnienie, chroni przed powstawaniem próchnicy, pomaga zregenerować organizm po treningu, wzmacnia odporność oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Warto się z nim zaprzyjaźnić i na dobre wprowadzić go codziennej diety.

A na koniec, 4 hitowe przepisy, które sprawdzą się w każdej sytuacji.

Moda na zdrowy styl życia i dbanie o swoją sylwetkę sprawiły, że z coraz większą łatwością można natknąć się na przepisy, w których wykorzystywany jest jogurt naturalny. Jogurty naturalne najczęściej kojarzą nam się z deserami. Podawane z owocami i bakaliami wdzięcznie spełniają rolę słodkiej i zdrowej przekąski w ciągu dnia. Niektórych może zaskoczyć fakt, że jogurt naturalny może być wykorzystywany do wielu innych potraw. Oto 4 najlepsze przepisy z Internetu, które wypróbowało, doceniło i pokochało wielu internautów:

Chłodnik na jogurcie naturalnym

Chłodniki są dobre nie tylko w czasie upałów. Warto je jeść przez cały rok, gdyż mają więcej wartości odżywczych niż ugotowana zupa. Robione na bazie jogurtu naturalnego dostarczają organizmowi białko, fosfor, wapń oraz witaminy z grupy B. Baza z zakwasu buraczanego natomiast to nieoceniona pomoc we wzmacnianiu odporności, poprawie pracy nerek i wątroby. Chłodnik jest lekkostrawny i mało kaloryczny. Świetnie sprawdzi się jako przystawka czy kolacja w stylu fit. Takie danie warto podawać dzieciom ze względu na nieocenione zalety i pozytywny wpływ na rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Przepis na chłodnik ze zdjęcia pochodzi z bloga Marioli – miłośniczki kulinarnej.

Kurczak w sosie jogurtowym

Danie lekkie, aromatyczne i przede wszystkim dziecinnie proste w przygotowaniu. Mięso kurczaka jest chude, łatwo dostępne i polecane przy diecie lekkostrawnej. Przepis ten można dowolnie modyfikować, zmieniając dodatki i sposób przygotowania mięsa (można je piec lub podsmażyć na oliwie). Kurczaka można podawać z warzywami, kaszą bądź ryżem oraz doprawiać go wedle własnych upodobań. Danie na talerzu prezentuje się pięknie i z pewnością zachwyci gości. Aby zobaczyć więcej przepisów na pysznego kurczaka w sosie jogurtowym odwiedź koniecznie stronę eksperymentalnie.com.

Pasta z łososiem i jajkiem

Mamy w niej wszystko co jest zdrowe: ryba, jajko, koperek, jogurt naturalny. Ta potrawa jest szybka i łatwa do wykonania. Doskonale sprawdzi się na imprezach, w postaci dodatku do krakersów lub grzanek. Można jej również użyć jako farsz (np. do papryki, pieczonych ziemniaków). Bedzie świetnym dodatkiem do kanapek.

Na blogu mirabelkowy.pl znajdziesz mnóstwo innych pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy. Zajrzyj koniecznie.

Coś na deser: ciasto jogurtowe

Od czasu do czasu każdy może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. Jogurt naturalny zawarty w tym przepisie sprawia, że ciasto jest lekkie, puszyste i aż rozpływa się w ustach. Ciasta tego typu świetnie sprawdzą się w podróży, można je zabrać ze sobą dosłownie wszędzie. Nie ma w nim masy, która wszystko brudzi i na pewno nam się nie pokruszy, roztopi, ani nie rozmaże. Na blogu Ani znajdziesz mnóstwo innych pomysłów pyszne ciasta i desery.

To, moim zdaniem, najlepsze przepisy z wykorzystaniem jogurtu naturalnego. Obejmują cztery podstawowe dania w ciągu dnia: śniadanie (pasta), obiad (kurczak), podwieczorek (ciasto) i kolację (lekki chłodnik). Przygotowanie ich jest proste, tanie i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jest to też dobry sposób na to, by podstępem przemycić do diety dzieci zdrowe, naturalne składniki.

Leave a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>